Wie wielerfan is, heeft er ongetwijfeld al van gehoord.

De wielerploeg BORAhansgrohe is één van de teams van de laatste jaren.
En in 2024 willen ze nog een stapje verder gaan!

Met nieuwe aanwinst Primož Roglič mikken ze dit jaar zelfs op de gele trui in de Ronde van Frankrijk.

Bezoek de website van BORA-hansgrohe >

 

Jordi Meeus

In de rangen van de Duitse ploeg is er één Belg te bespeuren.

De vijventwintigjarige Jordi Meeus kon vorig jaar de zegebloemen van de 21e etappe in de Ronde van Frankrijk in de lucht steken.

Achter de schermen heeft BORA-hansgrohe echter nog een Belgische connectie.
Ze werken namelijk samen met GeoDynamics!

 

Het wagenpark van BORA-hansgrohe

Het hoeft niet te verbazen: een Word Tour-ploeg als BORA-hansgrohe heeft een zeer uitgebreid wagenpark.

Van personenwagens en camionnetten tot bussen en zelfs vrachtwagens, de voertuigen wan de wielerploeg rijden de hele wereld rond om de renners en hun materiaal op de juiste bestemming te brengen.

Bovendien werkt het bedrijf met 120 mensen die allen deze voertuigen kunnen besturen.

Zo’n groot wagenpark beheren zonder digitale hulp, dat is als de Mont Ventoux beklimmen zonder schakelapparaat: doenbaar maar ten koste van heel veel miserie.

Om al te veel bloed, zweet en tranen te vermijden, klopte BORA-hansgrohe aan bij GeoDynamics.

Wij hebben al heel wat ervaring met de organisatie van zowel wielerwedstrijden als  wielerteams en stelden daarom ons track-and-trace-systeem voor als oplossing voor de logistieke uitdaging van BORA-hansgrohe.

 

Track-and-trace

We plaatsten een badgelezer in elk voertuig van BORA-hansgrohe.

Een medewerker die met deze wagens wil rijden moet zich eerst aanmelden. Dat brengt de ploeg meerdere voordelen:

  • Elk gebruik wordt geregistreerd. De wagenparkbeheerder weet met andere woorden exact wie waar en welk voortuig bestuurd heeft. Schade of boetes komen dus steeds bij de juiste persoon terecht.
  • Optimaal schema. Voordien werkte de ploegleiding met dagschema’s waarin de verschillende voertuigen gepland werden. Nu is alles digitaal en weet men in real-time waar elk voertuig zich bevindt.
  • Opzichtige voertuigen als die van een wielerploeg kunnen een aanlokkelijk doelwit zijn voor diefstal of vandalisme. Bij de track-and-trace-oplossing hoort ook een anti-diefstalsysteem. Dit waarschuwt de beheerder doormiddel van een sms of een e-mail wanneer een voertuig gestart wordt.

 

Een digitale toekomst

Naarmate de wielerwereld steeds meer automatiseert en digitaliseert, kan ook het wagenpark van de wielerploegen niet achterblijven.

Een oplossing als die van GeoDynamics vereenvoudigt de slome en tijdrovende constructies die voorheen de logistieke keten regelden.

De tijd die BORA-hansgrohe nu echter uitspaart kan gebruikt worden voor het echte doel van de wielerploeg: Primož Roglič in de gele trui.