Veiligheid in bouwsector

In 2023 staat de bouwsector nog steeds bekend als een van de meest gevaarlijke branches, waar jaarlijks het grootste aantal ongevallen plaatsvindt, vooral in de ruwbouwfase.

Deze reputatie is niet verrassend, gezien het feit dat werknemers vaak op hoogte actief zijn, de werkomgeving voortdurend verandert, wat constante alertheid vereist, en er gebruik wordt gemaakt van zwaar materieel.

Gelukkig steekt de sector en de overheid heel wat tijd en moeite om te zorgen voor opleidingen en regels rond basisveiligheid.

Zo is er een CAO in de sector actief sinds 1 april 2022 die deze zaken groepeert.

Lees meer over deze CAO > 

 

Uitbreiding CAO Basisveiligheid voor PC 124

Ter uitbreiding van het CAO Basisveiligheid voor PC 124, werd door een wijziging in het KB Tijdelijke en Mobiele Bouwplaatsen, vanaf 15 april 2023 de basisveiligheidsopleiding ook verplicht voor iedereen die werkzaam is op een bouwwerf.

In dit blogbericht leggen we je graag uit wat die uitbreiding precies inhoudt en hoe onze software kan helpen bij het verwerken van deze informatie.

 

Voor wie?

 1. Iedereen die manuele arbeid verricht op een tijdelijke en mobiele bouwplaats moet een basisveiligheidsopleiding van minstens 8 uur hebben gevolgd.
 2. Dit geldt zowel voor Belgische als buitenlandse zelfstandigen, arbeiders, gedetacheerde werknemers, bedienden, jobstudenten, stagiairs, enz.
 3. Deze verplichting geldt niet voor personeel dat niet op bouwplaatsen werkt (bv. atelier- of magazijnmedewerkers) of alleen intellectueel werk verricht (bv. architecten, landmeters, enz.).

 

Wanneer is de deadline?

Er is een uitstel voorzien door het KB voor werknemers die al in dienst waren op 15 april 2023.
Zij hebben nog de tijd tot 14 april 2024 om de opleiding te volgen.

Voor iedereen die werkzaam was na 15 april 2023, is het volgen van de opleiding verplicht binnen de maand.

 

Welke opleidingen?

De opleiding moet een duurtijd hebben van minstens 8 uur en moet gevolgd worden bij een opleidingscentrum die een kwaliteitsborgingssysteem heeft.

Het doel van deze opleiding is het bewustmaken van risico’s van je eigen activiteiten, maar ook risico’s van andere werkers.

Er moet daarenboven ook een herhaling voorzien worden van de opleiding, tenzij dat er regelmatige gekeken wordt voor bijscholing of er is een gelijkstelling door werkervaring.

Wat betreft buitenlandse certificaten, moeten de opleidingen qua inhoud dezelfde doelstellingen hebben als erkende Belgische opleidingen. Indien er twijfel is over het certificaat, kan je best de opleiding opnieuw doen volgen in België.

Lees verder onder de foto

Welke vrijstellingen zijn er?

De vrijstelling is toepasbaar op werkers die:

  • over een geldig VCA-certificaat beschikken
  • in het bezit zijn van een attest van een eerder gevolgde veiligheidsopleiding, die gelijkwaardig is
  • kunnen aantonen dat in de afgelopen 10 jaar tenminste 5 jaar werkervaring is op een tijdelijke of mobiele bouwplaats.

 

Bewijsstukken tijdens controle

Mogelijke bewijsstukken kunnen zijn:

  • Een attest van opleiding
  • Een geldig VCA-certificaat
  • Werkervaring kan aangetoond worden via o.a loonstrook, inschrijving KBO, Constructiv, etc.

 

Software GeoDynamics

In de bouwwereld draagt veiligheid dus de hoogste prioriteit, en als hoofdaannemer bent je verantwoordelijk voor het welzijn van alle medewerkers op de werf.

Maar hoe hou je nu controle over al die medewerkers? Simpel! Met ons geavanceerde systeem gebeurt het beheer van de basisveiligheidskennis van uw arbeiders gestroomlijnder.

Na het uploaden en koppelen van het basisveiligheidsattest van een arbeider (zowel als hoofd- als onderaannemer), kan je via onze software zien of iedereen klaar is voor veilige actie en kan je als eindgebruiker proactief tekortkomingen aanpakken.

Indien de werknemer trouwens vrijgesteld is op basis van werkervaring, kan dit ook worden aangevinkt in het systeem, zonder dat er een certificaat of attest geüpload moet worden.

 

Vraag een demonstratie aan

Bespaar tijd, maximaliseer veiligheid, en laat zien dat jouw toewijding reikt tot aan elke werknemer op je bouwplaats.

Ontdek vandaag nog hoe ons systeem jouw projecten naar een hoger niveau tilt, want veiligheid begint aan de top.

Gratis demonstratie >