In samenwerking met het Rode Kruis beëindigde het Kortrijkse softwarebedrijf GeoDynamics onlangs een proefproject tijdens Rock Werchter.

Het genereerde een realtime overzicht van de Rode Kruis-medewerkers en gaf dit weer op een overzichtelijke digitale kaart.

Dat succes krijgt nu een vervolg op de Rally van Ieper waar het voor de hulpdiensten een realtime overzicht op de activiteiten in de stad zal bieden.

Ypres Rally

Het grootste rallyevenement van België? Dat is de Rally van Ieper, officieel de Ypres Rally.

Van 18 tot 21 augustus 2022 komt de top van het rallywereldje samen in Ieper om in totaal 280 km aan klassementsproeven af te leggen.

Het hoeft niet te verbazen dat het hierdoor een drukte van jewelste wordt in de West-Vlaamse stad.

En net dat vormt een grote uitdaging voor de veiligheid!

De enorme toevloed aan binnen- en buitenlandse rallysportliefhebbers en het entourage van de teams brengt extra moeilijkheden voor de hulpdiensten. Zij zochten dus naar een manier om het overzicht te kunnen behouden op de stad.

 

Geodynamics en de Ypres Rally

De lokale hulpdiensten in samenspraak met de organisatie kwam daarom bij ons aankloppen.

We hadden namelijk net een succesvol project afgewerkt bij Rock Werchter. Daar voorzagen we de hulpdiensten van een tracker waardoor hun positie in real time zichtbaar was op een overzichtelijke kaart van het festivalterrein.

Bij de Ypres Rally gaan we nu nog een stapje verder. We maken een kaart van de volledige stad en voegen verschillende lagen toe met daarin de belangrijkste locaties. Denk aan belangrijke punten of start- en stopplaatsen.

 

Realtime overzicht op de smartphone

GeoDynamics zal ongeveer 60 voertuigen van de hulpdiensten voorzien van een tracker. Hierdoor weten deze diensten te allen tijde waar iedereen zich bevindt en kan men erg snel ingrijpen bij een noodgeval.

De overzichtskaart is bovendien makkelijk op de smartphone op te roepen doormiddel van een link.

In deze gedigitaliseerde tijden kunnen hulpverleners niet meer rond het gebruik van soft- en hardware.

En gelukkig maar, de seconden die men door systemen als dat van GeoDynamics wint, kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood.