Kortrijks softwarebedrijf GeoDynamics beëindigde samen met het Rode Kruis met groot succes een proefproject tijdens Rock Werchter.

Het genereerde een real time overzicht van de Rode Kruis-medewerkers en gaf dit weer op een overzichtelijke digitale kaart.
Het kon zo de reactietijden bij noodgevallen verkleinen.

Rock Werchter

De festivalzomer is weer in volle gang en vorig weekend was Rock Werchter aan de beurt.

Rock Werchter behoort tot de grootste festivals van België.

Zo kwamen in 2019 dagelijks bijna 90.000 mensen naar de weide.

Om het festival in goede banen te leiden waren dan ook dagelijks 7.250 medewerkers nodig.

Een festival waar je dus over de koppen kan lopen, en dan is veiligheid enorm belangrijk.

Het Rode Kruis

Dat vindt ook Dimitri Trenoye, Provinciaal Teamlid Evenementen van Rode Kruis Vlaanderen – Provincie Vlaams-Brabant.

“Wij zijn elk jaar met verschillende posten aanwezig op Rock Werchter, en verzorgen er iedereen die medische hulp nodig heeft. Dat kan gaan van een omgeslagen enkel en mensen met een zonneslag tot erg urgente noodsituaties.

Bij die laatste is het zaak om erg snel te reageren, en op een enorm terrein als dat van Rock Werchter is dat een grote uitdaging.”

GeoDynamics en Rock Werchter

De vrijwilligersorganisatie kwam daarom aankloppen bij GeoDynamics, de marktleider in België en omstreken op het gebied van track-and-trace.

Stijn Stragier, medeoprichter en managing partner van GeoDynamics: “We werkten al met het Rode Kruis samen bij evenementen zoals De Ronde van Vlaanderen.

Bij Rock Werchter gingen we nog een stap verder.

We voorzagen de medewerkers van het Rode Kruis van een tracker. Hierdoor was hun positie in real time zichtbaar op een overzichtelijke kaart die de medewerkers op gelijk welk digitaal apparaat konden openen.”

GeoDynamics voegde verschillende lagen toe met daarin de belangrijkste locaties, gaande van toegangswegen tot toiletten en controleposten. Op de koop toe werkte het softwarebedrijf tal van scenario’s uit zodat de hulpverleners nog sneller konden reageren.

Stijn Stragier: “Op die manier hopen we ons steentje te kunnen bijdragen aan de veiligheid en gezondheid van de festivalgangers zodat iedereen zorgeloos kan genieten van zon, goede muziek en een fantastische sfeer.”