Organisator Flanders Classics zal voor de 100ste editie van de Ronde van Vlaanderen op zondag 3 april voor het eerst een traceersysteem gebruiken in de wedstrijden voor elite mannen, elite vrouwen en de Ronde Fan Ride voor 100 gelukkige wielerliefhebbers.

De wagens met de rode vlag en de groene vlag, die respectievelijk aan de kop en de staart van de koers rijden, zullen een traceertoestel van het Kortrijkse softwarebedrijf GeoDynamics aan boord hebben.

6 toestellen

De in totaal zes toestellen registreren de locatie van de wagens met de rode en groene vlag in de drie wedstrijden.

Het apparaat bevat een simkaart om die posities in realtime door te sturen naar de beveiligde servers van GeoDynamics.

De organisatie kan te allen tijde op elke computer, smartphone en tablet met internettoegang zien waar de wagens met de rode en groene vlag zich bevinden.

Coördinatiecentrum

“We merken elk jaar op dat we bijzonder afhanpersonal trackerkelijk zijn van onze seingevers langs de kant van de weg om vanuit het coördinatiecentrum alles in goede banen te leiden”, zegt Nicolas Denys, verantwoordelijke voor de organisatie.

“We werken met gemiddelde tijdstippen en livebeelden waardoor we een inschatting kunnen maken van de locatie van alle renners”, vult koersdirecteur Wim Van Herreweghe aan. “Maar naarmate de koers vordert, valt het peloton uiteen in kleinere groepen en is het moeilijker om het overzicht te bewaren.”

Realtime zicht

Met het track & trace-systeem van GeoDynamics heeft de organisatie een duidelijk zicht op onder meer de renners.

Dat is nuttig voor de planning van andere activiteiten tijdens de Ronde. Het systeem helpt de organisatie ook om ordediensten en seingevers correcte informatie te geven.

“Aan de hand van de gps trackers kan de organisatie nu doorgeven aan de seingevers waar de renners zich bevinden en hoeveel er nog moeten passeren”, vervolledigt Stijn Stragier van GeoDynamics.