Denk jij alles te weten over werfmeldingen en checkinatwork?
In deze blog overlopen we de top 5 meest foutief beantwoorde vragen, volgens Embuild.
Checkinatwork
Het checkinatwork-systeem zorgt ervoor dat bouwplaatsen goed georganiseerd en gecontroleerd zijn.
Deze wetgeving bestaat ondertussen al 10 jaar, tijd dus voor een kleine heropfrissing.
Haal jij een 10/10 op deze Embuild quiz?
Dit zijn alvast de 5 meest foutief beantwoorde vragen:
- Moet ik een ramenwasser melden op de werf?
Het schoonmaken van een gebouw wordt beschouwd als werk in onroerende staat. Dit komt doordat het werk direct te maken heeft met een gebouw, wat een belangrijke vereiste is. Dus ja, als je een gebouw schoonmaakt, wordt dat beschouwd als werk in onroerende staat en moet dit gemeld worden. - Moet de begin- en einddatum van de samenwerking met onderaannemers gemeld worden?
Hoewel dit eerder klinkt als een verplichting, toch is het aangeven van begin-en einddatum van de tussenkomst van onderaannemers op heden facultatief. Dus neen, dit is niet verplicht. - Moet de aanwezigheidsregistratie van werknemers geannuleerd worden bij een dag tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer?
Tijdens een ‘dag werkloosheid-weerverlet’ dien je als werkgever wel degelijk de aanwezigheidsregistratie van je werknemer te annuleren. Dit dient te gebeuren vóór de dag van registratie of uiterlijk op de dag zelf. Het is niet toegestaan om de aanwezigheidsregistratie achteraf, met terugwerkende kracht, te annuleren. - Moeten betonleveranciers aangeven worden?
Toen deze wetgeving in 2019 in werking trad, was er veel ruimte tot interpretatie, maar daar heeft de wetgeving komaf mee gemaakt. Sinds 1 april 2019 vallen betonleveranciers ook onder de aanmeldingsplicht. - Moet poetswerk van een werfkeet gemeld worden?
Ja en neen. Dit hangt af van het type lokalen dat gereinigd moet worden. Ruimtes die verplaatsbaar zijn, worden niet beschouwd als onroerend goed en hoeven dus niet gemeld te worden. Echter, voor ruimtes die niet zonder schade kunnen worden verwijderd, geldt wel de verplichting tot melding.
Wie nog meer vragen heeft, vindt alvast een hele boterham aan FAQ’s op de site van de Sociale Zekerheid.