Tijdens de komende evenementen op de festivalweide van Werchter zal het Rode Kruis afdeling Vlaams Brabant gebruik maken van tijdelijke tracking systemen in de ambulances.

Op die manier krijgt het commandocentrum een perfect zicht op de locatie van ruim 6 ambulances die zich bevinden in en rondom Rock Werchter of Werchter Boutique.

De Kortrijkse firma GeoDynamics staat in voor de goede werking van de tracking systemen.

Grootste organisatie

Rock Werchter is al enkele jaren de grootste hulpactie van Rode Kruis-Vlaanderen.

Vorige editie werden ruim 4.755 mensen verzorgd door ongeveer 1.300 vrijwilligers.

Maar ook de ambulances hebben hun werk om de mensen die verdere verzorging vereisen, over te brengen naar een hospitaal.

En net die ambulances aansturen langsheen de mensenmassa is al enkele jaren een dubbeltje op zijn kant.

 

 

Duidelijk zicht

“Enerzijds is het niet altijd even eenvoudig om de exacte locatie van de ambulances te achterhalen”, zegt Dimitri Trenoye, teamlid in het commandocenter van het Rode Kruis.

“Maar ook het beheren van alle nooduitgangen, politie- en hulpposten en andere zaken neemt heel wat tijd in beslag”, vervolledigd Dimitri.

Met behulp van het tracking systeem heeft het commandocenter nu een realtime overzicht op alle 6 ambulances.

Deze locaties kunnen eenvoudig bekeken worden op een pc-scherm of op smartphone of tablet.

Bovendien worden reeds alle beschikbare informatie, locaties, nooduitgangen, politie- en hulpposten geprojecteerd op de kaart zodat alle informatie centraal bekeken kan worden. 

 

Geslaagde test tijdens TW Classic

Tijdens TW Classic van afgelopen weekend werd het systeem voor het eerst ingezet.

“We merkten een directe impact in het commandocentrum” aldus Dimitri Trenoye. “We wisten op elk moment de locatie van onze ambulances en konden dit vergelijken met alle hulpdiensten informatie”.

Bovendien werden alle beschikbare rampscenario’s ook geïntegreerd in het systeem.

Behalve met track & trace-systemen in bedrijfsvoertuigen heeft GeoDynamics ervaring met de ondersteuning van tijdelijke evenementen. Het bedrijf voorzag dit jaar onder meer de 1000 km voor Kom op tegen Kanker, de Ronde Van Vlaanderen en de Zoute Grand Prix van zijn trackingsystemen.