Het gebruik van een track and trace systeem heeft heel wat voordelen.
Zo is één van de grootste voordelen het realtime opsporen van voertuigen tijdens interventies.

Op die manier kan een wagen met pech perfect zijn locatie doorgeven tot op 3 meter nauwkeurig en kan de interventie zeer efficiënt uitgevoerd worden.

Dit voordeel zorgt voor heel wat gemoedsrust bij zowel de wagen met pech als bij de persoon verantwoordelijk voor de interventie.
Want de chauffeur moet niet met handen en voeten uitleggen waar hij zich bevindt terwijl de technieker niet meer eindeloos moet zoeken.

Deze situatie kwam vroeger meer dan één keer voor tijdens de Tour Amical.

Tour Amical

Vraag dat maar aan Marcel Noyen, zaakvoerder van Kegels & Noyen Classic Cars, een bedrijf uit Turnhout gespecialiseerd in het herstellen, rally-klaar maken en modificeren van oldtimers.

“Tijdens de Tour Amical zijn wij telkens van de partij om de vele oldtimers uit de nood te helpen langsheen het parcours”, zegt Marcel.

De Tour Amical is een van de bekendste oldtimer rally’s in ons land.

Wat enkele jaren geleden begon als een rally onder vrienden groeide 12 edities later uit tot een mega organisatie waarbij ruim 240 mensen aan deelnemen.

Elke editie doet telkens weer een ander land aan, waardoor sommige deelnemers al in quasi elk continent rondgereden hebben.

En die deelnemers sparen kosten noch moeite om met de meest exclusieve oldtimers aan de start te komen.
Zo doen elk jaar heel wat onschatbare Bentley ’s en andere bolides mee.

Maar die unieke wagens hebben vaak de meeste moeite om op hun oude dag nog zo een avontuur aan te gaan van gemiddeld 150 km per dag, 7 dagen aan een stuk.

Vandaar dat er elk jaar een deskundig team meegaat om de vele pechgevallen snel te verhelpen.

Bezoek de website van Kegels & Noyen Classic Cars >

Alle soorten pech

“Het gaat vaak om banale pech zoals platte band, geen benzine meer of een probleem met de waterkoeling. Maar soms hebben we heel wat meer werk aan de oldtimers.”

En dat is te merken aan de grote hoeveelheid wisselstukken en materialen dat het team van Marcel Noyen bij zich heeft.

“Wij maken er steeds een erezaak van om de bewuste oldtimer zo snel mogelijk weer aan de praat te krijgen, met alle respect voor de wagen zelf”. Vervolledigt Marcel.

Maar met zoveel verschillende types en merken oldtimers op de baan tijdens de Tour Amical, is het vaak geen sinecure om snelheid aan de dag te leggen.

“Dankzij onze jarenlange ervaring met verschillende oldtimers hebben wij een uitgebreide knowhow kunnen opbouwen over de meeste wagens.

Maar het gebeurt ook dat wij hulp moeten inschakelen van een lokale garagehouder of dat de oldtimer zijn tocht moet staken”.

Track and trace

Het grootste probleem voor Marcel Noyen en zijn team is echter niet de problemen van de oldtimers maar de locatie waar ze zich bevinden.

“Het gebeurde vroeger meer dan een keer dat wij soms uren aan het zoeken waren naar de wagen in moeilijkheden”, zegt Marcel. “Ook al stonden we telefonisch in contact met de chauffeur en bijrijder, het is niet makkelijk om in een land waar je zelf de weg niet kent, je exacte locatie door te geven”.

De organisatie van Tour Amical ging daarom op zoek naar een kwalitatieve oplossing en dat vonden ze bij GeoDynamics, gespecialiseerd in track and trace.

“Wij rusten al enkele jaren alle oldtimers uit met een blackbox”, zegt Managing Partner Stijn Stragier. “Dat is een apparaatje met ingebouwde gps- en gsm-functies. De blackbox meet de snelheid, de reëel afgelegde weg, de gereden tijd, de tijd dat de auto’s stilstaan en hun actuele positie.”

De blackbox stuurt die gegevens naar de servers in het datacenter van GeoDynamics.
Van daar komen ze in realtime op de website van Tour Amical.

Daar kan iedereen tijdens de Tour Amical elke auto volgen op een gewone en een satellietkaart.

En net dat laatste is van enorme waarde voor het team van Kegels & Noyen Classic Cars.

“Als een wagen in moeilijkheden ons nu contacteert, volstaat het voor ons om even snel te kijken waar hun oldtimer staat. Zo weten we perfect waar we moeten zijn en kunnen we ons concentreren op de reparatie”, beaamt Marcel.

Mede dankzij deze track and trace systemen is de Tour Amical de laatste jaren uitgegroeid tot een waar fenomeen bij oldtimerliefhebbers.