Met de nakende start van het Belgische rallyseizoen dit weekend met de Rally van Haspengouw, zijn alle toppers weer van de partij om regerend Belgisch rallykampioen Freddy Loix het vuur aan de schenen te leggen.

Track and trace

Freddy Loix heeft er alvast een stevige voorbereiding opzitten in zijn vertrouwde Skoda Fabia Super 2000.

Maar hij heeft ook fors geïnvesteerd in zijn eigen veiligheid.

In het tussenseizoen nam hij namelijk het award-winning systeem van GeoDynamics onder de arm.

Op deze manier is zijn eigen team steeds op de hoogte waar precies de wagen van Loix zich bevindt en kunnen ze snel ingrijpen bij een defect of crash.

Er zit ook een noodknop in de wagen waardoor Loix zeer snel kan aangeven als hij medische assistentie nodig heeft of in een incident verwikkeld is.

De computers geven dan automatisch aan waar Loix zich bevindt en zo kan de interventie op gang gezet worden.

Werking

De ingebouwde track and trace systemen zijn voorzien van een gps- en gsm-functie.
Terwijl de gps haarfijn de posities registreert, stuurt de gsm antenne deze gegevens door via het mobiel netwerk.

Deze posities worden daarna weergeven in de software die toegankelijk is via een beveiligde website of via de apps voor Android of iPhone.

Reeds heel wat ervaring2

Het Kortrijks softwarebedrijf GeoDynamics is niet aan zijn proefstuk toe.
Het rustte eerder al alle rally- en veiligheidswagens uit van de Ypres Rally, Zoute Grand Prix, Tour Amical en recent kwam daar de 6 uren van Kortrijk bij.

Hier ging GeoDynamics nog een stapje verder en presenteerde in zijn thuisstad hun nieuwste innovatie voor onder de vorm van een speciale smartphone.

Dankzij deze smartphone kunnen de organisatoren niet enkel in real time de exacte locatie van de deelnemers bepalen, ze kunnen ook de rijders verwittigen voor gevaar of obstakels dankzij een elektronische gele vlag binnen de applicatie.