Slapeloze nachten, koud zweet op de rug, klamme handen… De woorden ‘sociale inspectie’ zorgen voor donkere wolken boven de hoofden van menig ondernemer.

Ook al probeert men zoveel mogelijk in regel te zijn met de eisen van Vadertje Staat, toch zijn de wetgevingen vaak zo’n spinnenweb dat men makkelijk een fout kan maken.

Toch hoeft zo’n bezoek, of het nu verwacht of onverwacht is niet noodzakelijk onaangenaam zijn.

Seminarie Sociale inspectie

Om de werking en het doel van de sociale inspectie iets duidelijker te maken organiseerde GeoDynamics op 18 en 19 april 2023 een seminarie rond deze dienst.

Tijdens dit seminarie belichtten we enerzijds de bevoegdheden, rechten en plichten van de inspectie, maar gaven we de aanwezigen ook raad en trucs om zo’n bezoek met glans te doorstaan.

Wat is de sociale inspectie?

Voor wie helemaal uit de lucht komt vallen… Wat doet zo’n sociale inspectie nu eigenlijk?

Deze dienst oefent toezicht uit op de werkvloer, en dat vooral over enkele specifieke onderwerpen. Dat zijn onder andere:

  • Tewerkstellen van buitenlandse werknemers.
    • Hier gaat men op zoek naar illegaal werkende buitenlanders.
  • Discriminatie op de werkvloer.
  • Taalwetgeving op de werkvloer.
    • Men controleert of de gebruikte taal tussen werkgever en -nemer in Vlaanderen wel degelijk Nederlands is.
  • Private arbeidsbemiddeling.
    • Men controleert uitzendarbeid, selectie en werving van werknemers.

De sociale inspectie kan hierbij op eigen initiatief controles uitvoeren of dat doen na een klacht of melding.

Mobiele tijdregistratie

Hoe kan je je nu het best voorbereiden op zo’n bezoek? We lichten in dit artikel al een tip van de sluier op.

Vaak gebeuren er overtredingen door slordigheden of een vergetelheid. Kortom: een menselijke fout. In deze tijden van doorgedreven digitalisatie is dat echter een makkelijk te voorkomen probleem.

Neem nu de mobiele tijdregistratie van GeoDynamics. Met deze oplossing kunnen werknemers zich makkelijk aanmelden als ze de werf betreden. Dat kan met behulp van een badge en badgelezer in het bedrijfsvoertuig, of zelfs via een app op de smartphone.

Zo weet jij als werkgever steeds wie waar aan het werk is, en kan je met enkele klikken een overzichtelijke lijst genereren met daarop onder andere de gewerkte uren en verplaatsing met het bedrijfsvoertuig.

Nieuwsgierig, maar kan je niet wachten tot de volgende seminarie? Geen probleem! Stel ons gerust al jouw vragen of vraag vrijblijvend een demo aan.