Wat begon als een simpele, jaarlijkse nieuwjaarsreceptie werd al snel één van de grootste evenementen van de Vlaamse bouwsector.

We hebben het natuurlijk over de uitreiking van de Gouden Baksteen. Dit initiatief van onze partner, Bouwunie is ondertussen al aan haar 27ste editie toe en bekroont een persoon die een grote impact heeft op de bouwsector.

In verschillende nevencategorieën zet Bouwunie ook een aantal ondernemers en ondernemingen in de bloemetjes voor hun ondernemerschap of (digitale) prestaties.

De winnaars van de Gouden Baksteen 2024

De Gouden Baksteen ging dit jaar naar federaal minister Clarinval. Het bouwbedrijf Bildin kreeg de verdienste van belofte van het jaar.

Werkgever van het jaar werd SD, een schrijnwerk- en interieurbedrijf uit Herentals. Dit 15 jaar oude bedrijf heeft een team van 60 vakmensen die zich dagelijks met passie inzetten om de wensen van de klanten te realiseren.

Woema mocht dan weer de trofee voor digitale onderneming in de kast zetten. Met deze prijs wil Bouwunie bouwbedrijven die sterk digitaliseren in de kijker zetten.

Woema is een onderneming die doormiddel van een uitgebreide technische expertise en doorgedreven kennis van houtbouw de bouwdromen van klanten waarmaakt.

Hierbij draagt het bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandel.

De titel van duurzame onderneming van het jaar ging dan weer naar H3 Houtskeletbouw uit Westerlo. Dit bedrijf bouwt energie-neutrale woningen waarbij het erg veel aandacht besteedt aan ecologisch verantwoorde materialen die natuurlijk van oorsprong en circulair inzetbaar zijn.

Last but not least rijkt Bouwunie een prijs uit voor ‘een project dat monden doet openvallen’.

Dit jaar ging deze prijs naar Forestplus uit Eeklo. Zij renoveerden en herstructureerden een hoofdkantoor voor Europabank nabij het historische centrum van Gent.

Digitale innovatie

Naast deze bekroning hebben deze laatste vier bedrijven nog iets gemeen.

Allemaal gebruiken ze de oplossing van GeoDynamics om hun administratie en logistiek te digitaliseren, en zo uren tijd per week uit te sparen.

Het biedt hen de mogelijkheid om alle aandacht te vestigen op hun talent: de constructie van prachtige en innovatie bouwwerken.