Veiligheid is altijd een zeer belangrijk item geweest voor de organisatoren van de Geko Ypres Rally, die al altijd geprobeerd hebben om de risico’s, die inherent zijn aan gemotoriseerde sporten, tot een absoluut minimum te herleiden. In hun inspanningen om de veiligheid van de teams en marhalls verder te vergroten, hebben de organisatoren van de Geko Ypres Rally besloten om het gebruik van het electronische Car Tracking System verder uit te breiden naar de Ypres Historic Rally. Dit systeem, dat de voorbije jaren al gebruikt werd door de IRC deelnemers, zorgt ervoor dat alle wagens uitgerust zijn met een veiligheidssysteem dat de gele vlag vervangt en stuurt signalen naar de rallywagens in geval van een incident.

Tijdens de voorbije jaren gebruikte de Geko Ypres rally een geavanceerd car tracking veiligheidssysteem, dat ontwikkeld werd in nauwe samenwerking met Geodynamics, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in professionele car tracking systemen. Het systeem is zo’n succes gebleken, dat de organisatoren beslist hebben het verder uit te breiden naar de Ypres Historic Rally

Rally Manager Alain Penasse: “de veiligheid van teams en marshalls is essentieel in rallying. We hebben het elektronische system nu al een paar jaar toegepast en zowel de IRC deelnemers als de FIA officials waren zeer enthousiast over het system. Gebaseerd op deze positieve ervaringen hebben we beslist het car tracking systeem nu ook toe te passen voor de Historic Rally. Dit betekent dat tijdens het weekend van 21-23 juni maar liefst 240 wagens het car tracking systeem zullen gebruiken wat meteen van de Geko Ypres Rally, de eerste rally maakt wereldwijd die het systeem zowel voor moderne als voor historics toepast.”

Het hoofddoel van het Safety car tracking System is de veiligheid van deelnemers te vergroten tijdens het event. Het gebruik hiervan is trouwens verplicht voor alle teams. Dankzij deze technologie kunnen de organisatoren, in real time, de exacte locatie van iedere deelnemer bepalen, incidenten op de KP’s detecteren en teams verwittigen voor gevaar of obstakels door middel van een elektronisch gele vlag systeem in de auto.

Alain Penasse gaat verder: “het system bevat ook een noodknop, die verbonden is met de GPS/GPRS box, waardoor de crews de rally headquarters kunnen laten weten dat ze in een incident verwikkeld waren en of ze medische assistentie nodig hebben. Indien er een noodoproep komt vanuit de rallywagen komt, start de reddingsoperatie onmiddellijk . De koersdirecteur kan door middel van het Safety Car Tracking System een waarschuwing uitsturen naar de achteropkomende teams die met een obstakel op de KP kunnen geconfronteerd worden door een virtueel gele vlag signaal”

De 2012 Geko Ypres Rally, de vijfde rally van het IRC seizoen, vindt plaats van 21-23 juni.